Myter om viltkött

Det finns många fördomar om viltkött och det kan vara svårt at veta vad som stämmer eller inte. Vi kikar lite närmre på de vanligaste myterna, hur är det egentligen? Här slår vi hål på dem en efter en.  

"Viltkött är en miljöbov precis som nötkött"
Hör du till en av dem som tänker att allt kött är dåligt för miljön? Det kan man tro men det kan vara dags att tänka om. När det kommer till viltkött är det annorlunda. Djuren produceras inte utan lever i sitt naturliga ekosystem så inget vatten eller andra resurser krävs för t.ex. någon foderproduktion. Det betyder att viltkött i sig är helt klimatneutralt. Dessutom är viltkött mest etiskt av andra köttslag, eftersom vilda djur lever på sina egna villkor. Så om du väljer att äta kött, minimera ditt industri-köttintag, slipp klimatångest och använd viltkött istället.

"Viltkött passar bara i viltrecept"
Såklart inte, däremot lagar många sådana typer av rätter för man är van att äta vilt så. Självklart kan man enkelt ersätta t.ex nötkött med viltkött i vanliga maträtter. Du kan till exempel laga tacos med älgfärs eller köttbullar med ren- eller älgfärs. Men gillar du det klassiska så kan du också laga rätter, som älggryta eller tjälknöl, precis som i Norrland. Du hittar fler recept och inspiration från Vildora här.

kottbulle_edited.jpg
kottbit_dukstbord_edited.jpg

"Viltkött bidrar till att förstöra den biologisk mångfald"
Det är faktiskt tvärtom – viltkött främjar den biologiska mångfalden. Utan jakt kan vissa djur, t. ex. vildsvin, dominera naturliga miljöer, då blir det omöjligt för andra djurarter att leva. Jägare ser alltid till att bevara och främja svensk biologisk mångfald.

"Viltkött smakar alltid vilt"
Det är en fördom vi är vana att höra och som förmodligen grundar sig i rätter vi oftast lagar med vilt. Tidigare lagade vi oftast mustiga grytor eller stekar smaksatta med kryddor som vi förknippar med det vilda så som t.ex. enbär. Men naturligt ekologiskt kött smakar som vanligt kött, dock kanske lite godare. Prova Vildoras kött och använd det i ditt favoritrecept redan idag!

"Viltkött är ohälsosamt"
Att det är nyttigt med grönsaker kan vi väl alla vara överens om men av rött kött är viltkött det bästa alternativet i flera aspekter. Viltkött är naturligt och god källa till mineraler och protein. I jämförelse med massproducerat kött innehåller viltkött fler vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Du får faktiskt i dig allt det goda som djuren betar på.