Så lagar du viltkött

Uppdaterat: 13 juni

Har du aldrig lagat viltkött tidigare? Oroa dig inte, det är faktiskt lättare än du tror!

Du behandlar viltköttet nästan som vanligt nötkött när du tillagar det. Att laga viltkött är lika enkelt som att laga annat kött men vi vet att många kan tycka att det känns lite läskigt.

Fajitas av dovhjort
- Fajitas av dovhjort

Vi har också förstått att det kan vara svårt att veta vad för typ av mat som går att laga med viltkött. Många tänker att köttet endast passar i viltrecept eller en viss typ av maträtter men där villl vi gärna utmana dig att våga testa använda viltkött även i dina vardagliga maträtter.



Vi är nog begränsade i vårt sätt att tänka för att vi är vana att äta viltkött i traditionella vilträtter. Men du kan laga dina favoriträtter som vanligt, köttet passar lika bra i en köttfärssås eller tacos som i en klassisk viltgryta.


Nybörjare på viltkött

Har du precis börjat äta viltkött och tycker att det känns lite ovant att laga så är färs bra att börja med. Viltfärs går att variera i all oändlighet och är lättlagat, ett perfekt sätt att börja bekanta sig med vilt tycker vi. Allt viltkött är generellt lite magrare än exempelvis nötkött så när du gör biffar eller köttbullar har vi några tips för att dem ska hålla ihop extra bra.

Viltfärs med tillsatt äggula

För extra saftiga biffar, köttbullar eller köttfärslimpa som håller ihop bra:


Stek löken innan

Istället för att använda rå hackad lök så stek löken mjuk innan du formar dina biffar eller bollar. Då håller dem ihop bättre och dessutom tar det fram smak och sötma.


Tillsätt fett

Blanda i lite grädde, riven ost eller äggula i smeten så blir biffarna extra saftiga.


Lättlagat recept med viltfärs

Här kommer ett väldigt lättlagat och enkelt recept med viltkött, men låt dig inte luras... det smakar fantastiskt ändå. Testa laga detta till middag och du blir inte besviken!


Färsbiffar i timjansås

Njut av härliga köttfärsbiffar i en gräddsås smaksatt med färsk timjan. Biffarna lagas smidigt i samma stekpanna som gräddsåsen och är klara på nolltid. Servera direkt ur stekpannan med nykokt potatis till!

Färsbiffar i timjansås
Färsbiffar i timjansås

Såhär gör du:

  • Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke, låt svälla i 10 minuter.

  • Tillsätt färs, riven lök, salt och peppar.

  • Blanda till en smidig smet, blöt händerna i kallt vatten och forma biffar av smeten.

  • Bryn smöret i en stekpanna och stek biffarna ca 3 minuter på varje sida.

  • Ta upp biffarna och häll i grädde, mjölk, fond och timjan i stekpannan, vispa runt.

  • Blanda majsstärkelse med lite vatten och rör ned i såsen under omrörning. Låt såsen puttra någon minut till.

  • Smaka av med salt och peppar, lägg tillbaka biffarna i såsen och låt dem bli varma.

  • Servera med nykokt potatis, garnera gärna med färsk timjan.

Du behöver:

Färsbiffar 500g renfärs eller älgfärs 1 ägg 1/2 dl ströbröd 0,5 riven gul lök 1,5 dl grädde 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar Timjansås 2dl grädde 1 dl mjölk 1/2 dl hackad timjan 1/2 msk kalvfond ca 1/2 tsk majsstärkelse - Smör till stekning


Lycka till och hoppas det smakar! / Nathalie



7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla