Viltkött - därför är det bra

Uppdaterat: 30 maj

Visste du att det finns många fördelar med att äta viltkött jämfört med andra typer av köttslag? Det är inte bara bra för miljön utan också för dig. Viltkött har ett väldigt bra näringsinnehåll.


Vi ser en trend att fler och fler konsumenter är intresserade av vad dem äter och hur vägen fram till tallriken sett ut. Det ökande intresset för ursprung gäller även kött. Frågor som under vilka förhållanden har djuret levt, vad har de ätit och hur har slakten gått till blir allt vanligare. Idag vet vi att det finns ett samband mellan alla dessa faktorer och köttets kvalitét, kanske är det därför vi är mer nyfikna. Låt oss kika närmare på just svenskt viltkött och hur det skiljer sig från andra köttslag.

Vilt i skogen
Älg, rådjur, hjort och vildsvin är några arter som klassas som vilt.

Vad räknas egentligen som vilt?

Vi kan börja med att reda ut vilka djur som räknas som vilt. Till vilt hör alla vilda däggdjur och fåglar som inte utfodras eller är någons egendom. Så till vilt hör till exempel älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg och örn. När det kommer till ren finns det delade meningar då dessa djur ägs av en renskötare och om det behövs så stödutfodras dem.


Mer mineraler och vitaminer

Eftersom vilda djur betar fritt i naturen och äter gräs, örter och buskar har viltkött höga halter av viktiga mineraler och vitaminer. Köttet är väldigt rikt på C-vitamin, E-vitamin och B-vitaminer. Järn, zink och selen hittar du också mycket av i viltkött.


Rikt på Omega-3

Viltkött har en hög halt av näringsämnen vi behöver.

Kött är generellt ett näringsrikt livsmedel och i viltkött hittar du en hög halt av de näringsämnen som kroppen behöver. Av samma anledning som att viltkött är rikt på mineraler och vitaminer är det även rikt på Omega-3.


Vill du läsa mer om vad för näringsämnen kött innehåller så har Svenskt kött en utförlig artikel om näringsämnen i kött.


Naturligt ekologiskt

För att något ska få kallas ekologiskt ska det uppfylla en viss hantering och uppfödning, produktionen ska gå till på ett visst sätt. Eftersom vilda djur inte produceras får det därav inte gå under namnet ekologiskt. Däremot är viltkött ekologiskt i sin rätta bemärkelse, det är helt enkelt naturligt ekologiskt. Viltkött har alla plus fler av de fördelar som ekologiskt kött har. Djuren lever i sina naturliga ekosystem och är helt fria från antibiotika, färgämnen och nitriter. Du behöver inte heller oroa dig för andra kemiska tillsatser som bekämpningsmedel då djuren betar och inte äter producerat foder.


Etiskt köttval

När det kommer till val av kött finns det många aspekter att titta på, till exempelvis hur djuret har levt och hur slakten gått till. Regelbundet nås vi om nyheter om dålig djurhållning och vi blir allt noggrannare vid vårt val av kött. Att djuret fått leva ett värdigt liv och vilken klimatpåverkan kötten har är aspekter vi numera tar i hänsyn när vi konsumerar.


Om du vanligtvis väljer ekologiskt kött med djuren i åtanke så är viltkött faktiskt ett bättre alternativ. Då lever djuren helt i det fira fram tills det ögonblick de dör. När du konsumerar vilt ifrån en bra leverantör vet du att du väljer ett kött av högsta kvalitét.


Klimatsmart kött

Hur är det egentligen med viltköttets miljöpåverkan? Eftersom vilda djur vistas i sina naturliga ekosystem och inte produceras krävs varken mark eller vatten till foderproduktion. Jämfört med det importerade köttet vi fortfarande äter mycket av så är transportsträckorna väldigt korta. Svenskt viltkött är helt enkelt det mest klimatsmarta kött du kan konsumera om du befinner dig i Sverige.


Enligt WWF Köttguiden får viltkött grönt ljus ur klimatsynpunkt. Motiveringen är just att det inte krävs extra odlingsmark eller foder, vilket gör att de totala växthusgasutsläppen bedöms som små.9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla