Köttfärssås med smak av Italien

30min + 1,5h

4-6

Vår personliga favoriträtt, italiensk köttfärssås med en massa rödvin som får stå puttra länge. Om du inte testat laga bolognese med dovhjort än, gör det! Det är smakrikare än nötkött, inte stark viltsmak men du slipper tillsätta buljongtärning och det är 100% naturligt. Hälsofördelarna detta högkvalitativa protein ger är många; det är näringsrikt och magert då dessa djur lever fullkomligt naturligt, för att inte tala om den minimala klimatpåverkningen. Då köttet är magert kan man välja hur mycket fett man känner för att ha i, jag brukar ha olivolja men att blanda den med smör fungerar också jättefint.

Köttfärssås med smak av Italien

Såhär gör du:

  1. Hacka lök, gullök och skär något större bitar av morot och selleri.

  2. Bryn hjortfärsen i olja/smör och lägg i salt med oregano.

  3. Tillsätt vatten, vin och låt puttra under lock 45min. 

  4. Tillsätt grönsakerna med tomat och tomatpuré.  Låt skjuda i ca 45min - 1 h till att de känns "al-dente"

  5. Smaka av med salt, peppar och socker (försiktigt här).

Du behöver:


  • 800 gram dovhjortsfärs

  • 2 st gula lökar

  • 4 st vitlöksklyftor

  • 1 st morot, stor

  • 1 st rotselleri

  • 5 dl rött vin

  • 2 dl vatten

  • 2 msk tomatpuré

  • 0,5 burk krossade tomater

  • Timjan, torkad

  • 0,5 msk oregano/timjan/mejram torkad

  • ca 1 tsk socker (smaka av)

  • 0,5 dl olivolja (eller 50/50 med smör)

  • 3 tsk salt

  • Nymalen svartpeppar (efter smak såklart :) 

  • Riv över en lagrad parmesan