Klassisk köttgryta

3h

4-6

Vår twist på en klassisk köttgryta värmer både kropp och själ! Den mustiga grytan kan med fördel ätas med potatismos, ris eller gott surdegsbröd. De grytbitar vi använder kommer med alla våra köttlådor och är oftast från dovhjort. Den är extremt smakrik och behöver absolut ingen fond eller buljong men gärna lite rött vin, lök och morötter. Den kan toppas med citron, olivolja och vitlök (om man vill).

Klassisk köttgryta

Såhär gör du:

  1. Köttet kommer ofta fädigskuret, men om du har en helbit skär den i 5x5cm kuber.

  2. Fräs till köttet i grytan med olivolja och smör, släng på lock med medelvärme på i ca 30min.

  3. Tillsätt vatten, timjan, lagerblad, hela pepparkorn och skjud ytterligare 1,5h eller tills köttet börjar bli mört.

  4. Skär upp morötter, lök, vitlök och lägg i grytan när köttet börjat bli mört. 

  5. Koka i ca 30min till och tillsätt rött vin samt tomatpuré.

  6. Smaka av mörheten och hur du vill ha dina morötter, al dente eller helt kokta.

  7. Släng i lite salt och en hel del nymalet peppar (efter smak såklart :)

  8. I detta steg borde du bli suprenöjd och njuta av din fantastiska insats!


Vore kul att höra vad du tyckte om receptet. Skriv gärna till oss om du gjort några justeringar och framförallt, dela med dina vänner :)

Du behöver:

  • 1kg Grytbitar

  • ca 3 Schalottenlökar eller 2 vanliga

  • 4 Vitlöksklyftor

  • 3 Morötter (à ca 70 g)

  • 1 1/2 msk Tomatpuré

  • 4 msk Smör

  • 5 dl Vatten

  • 3 dl Rödvin

  • Rimjankvistar eller torkad timjan efter smak

  • 3 Lagerblad

  • Salt

  • Svartpeppar