Mör hjortstek

1,5h

4-6


När familjen ska samlas eller när du vill att ugnen ska sköta jobbet åt dig är en stek perfekt. Den kräver lite förberedelser men är absolut inte svår att få till, och den blir otroligt mör och god. Tina den i kylskåp över natten eller låt den stå framme i rumstemperatur tills den är tinad. Salta steken någon timme innan för att få fram smakerna rejält. Receptet eller tillagning på steken är enkel och grundläggande. Vill du ändra något, lägga till olika kryddor eller örter efter smak så går det naturligtvis bra. Syftet här är att visa hur du bäst får till grunden med vårt vilt.

Mör hjortstek

Såhär gör du:

  1. Tina i kylskåp över natten 

  2. Ta ut ur kylskåpet

  3. Skölj och torka med ren duk

  4. Täck med lagom mycket flingsalt runtom i en ugnsform

  5. Låt stå framme någon timme i rumstemperatur

  6. Sätt ugnen på 150 grader och när den blir varm

  7. Lägg i köttet med stektermometern och sätt alarm på ca 53 grader

  8. Ta ut ur ugnen 

  9. Hetta upp en stor stekpanna med smör tills den slutat puttra

  10. Fräs steken någon minut i pannan på varje sida tillsammans med örter och färskhackad vitlök

  11. Efter att du brynt den flytta den från värmen och låt vila någon minut

  12. Skär upp i tunna skivor och ringla över olivolja samt nymalen svartpreppar

  13. Njut! Fungerar mycket fint även kall (om inte den är godare då)

Du behöver:


  • 1kg hjortstek eller filé

  • En stektermometer

  • Flingsalt

  • 100g smör

  • Färska krukörter som timjan eller liknande

  • Olivolja

  • Peppar

  • 3-5 klyftor vitlök